Boyalar yediden yetmişe her insanı neşelendiren ürünlerdir. Sanatın farklı disiplinlerinde tercih edilir ya da dekorasyon, mimari veya dizayn gibi alanlarda mekanları ve aksesuarları süsler. Kimi zamansa ikinci el mobilyalara yeni bir kimlik kazandırırlar. Hobi malzemesi olarak en çok tercih edilen ürünlerden biri olması, yenilikçi özelliklerinden kaynaklanır. Hayatı renklendirmek, sanatsal faaliyetlerde keyifli dokunuşlar elde etmek için akrilik boyalar sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer alır. Hem iç hem de dış mekanlarda uygulanabilen akrilik boya seçenekleri, kolay sürülen bir yapıya sahiptir. Fırça ya da sünger ile tek seferde uygulanabilmelerinin yanı sıra suya dayanıklı olmaları ve hızlı kurumaları da bu boyaları her kullanıcının favorisi yapar. Akrilik boya çeşitleri yapıları gereği fazla sulu değildir. Bu da boyanın kullanım sırasında her yere bulaşmamasını sağlarken, fazla uğraşmadan net çizgiler elde edilmesini kolaylaştırır. 12 ml, 50 ml, 70 ml ve 500 ml gibi farklı büyüklükte satılan akrilikler arasından ihtiyacınız olanı almanız mümkündür. Taş, ahşap, tuval, resim kağıdı, plastik veya seramik gibi farklı özellikteki yüzeyler, akrilik boyalar için elverişli olur. Atmak istemediğiniz dekoratif parçaları boyayarak, yeni bir eşyaya dönüştürmeniz de bu ürünün kullanım seçenekleri arasındadır. Akrilik boyanın renklerine göz atıldığında, açıktan koyuya yüzlerce rengin bulunduğu görülür. Bu da kullanıcı için çeşitlilik yaratır. Kolay ve hızlı kuruyan bu boyalar, çocuk aktiviteleri için de ideal ürünler olur. Farklı büyüklükteki tüplerde satılmaları, fiyat performans anlamında da kullanıcıya avantaj yaratır. Ayrıca bu boyaları daha küçük tüplerde, setler halinde de tercih edebilirsiniz. Böylece sıkması, kullanımı ve temizlenmesi kolay boyaların sahibi olursunuz. Daha geniş yüzeyleri, örneğin bir duvarı boyamak istediğinizde iki litrelik seçenekleri değerlendirmeniz gerekir. Boyama yaparken inceltici ya da akrilik boya fırçası gibi yan ürünler ile kullanımı da kolaylaştırmış olursunuz. Rengarenk şekiller ya da desenler oluşturduğunuzda, şekillerin ana hatlarını siyah renkle ortaya çıkarabilirsiniz. Boyayı sıktığınız paleti ya da fırçaları suyla kolayca temizleyebilirsiniz. KırtasiyeAVM farklı kullanıcılara geniş ve yaratıcı alanlar açan akrilik boya seçeneklerini, kalite ve uygun fiyatla sunar. Siz de hayalinizdeki renkleri KırtasiyeAVM'nin Akrilik boyalar sayfalarından elde edebilirsiniz.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Akrilik boyanızı kullanmak için her türde olduğu gibi burada da birden fazla teknik bulunmaktadır. Kuru fırça, noktalama, yıkama, baskılama, sıçratma ve daha birçok tekniği akrilik ile birlikte kullanabilirsiniz. Birçok yüzey üzerinde de kullanabileceğiniz renk, tamamen sizin hayal gücünüze göre şekillenebilir. Tuval yüzeyi haricinde ahşap, plastik ve benzeri yüzeyler üzerinde kullanabilirsiniz.
Akrilik Boya Kullanımında Neye Dikkat Edilmelidir
Akrilik boyaların kullanımı, sizin yaratıcılığınıza ve hayal gücünüze bağlıdır. Çevrenizde gördüğünüz renkler, doğanın desenleri, gökyüzü ya da en sevdiğiniz çizgi film kahramanları bile ilham kaynağınız olabilir. Örneğin; 12’li akrilik boya seçenekleriyle kuru fırça tekniğinden yararlanarak koyu ve belirgin tonlar elde etmek, size ve sevdiklerinize keyifli dakikalar yaşatır. Boyalar yardımıyla ortak bir aile aktivitesi de yapabilirsiniz. Tuval üzerine mavi, mor, kırmızı ya da en sevdiğiniz rengi damlatabilir, ardından kuru fırçayla boyayı yaymaya başlayabilirsiniz. Bu sayede renk blokları oluşturup mutfak, salon, ya da banyolarınız için tablolar hazırlarsınız. Akrilik boyalar iz yapmadığından rötuş amaçlı da rahatlıkla kullanılır. Örneğin; çekmece ya da dolabınızı beyaz renkli akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Uzun vadede üründe meydana gelebilecek çarpma ya da lekeleri küçük fırçalarla beyaz boyayı tekrar uygulayıp giderebilirsiniz. Bu sayede boyalar, temizleyen ve aydınlatan ürünlere dönüşür. Diğer boyalar ikinci katı uygulamaya geçmek için beklemeyi zorunlu kılar. Akrilik boyalarda ise hatalar anında düzeltilebilir. Tepsileri ya da ahşap bir çerçeveyi renklendirmek de bu boya türü ile çok kolay olacaktır. Ürünün tabanını boyadıktan sonra noktalama tekniği ile fırçanıza boya alıp yüzeye bastırabilirsiniz. Bu şekilde fırça darbeleri, çiçekler, bulut ya da ağaçlar elde etmeniz için kolaydır. İnce uçlu fırçaların da kalın geldiği durumlarda kürdanlar ve ahşap çubuklar yardımınıza koşar. Çocuklarla aktivite yaparken, akrilikler parmak boyası olarak da kullanılabilir. Su ile temizlerken hafif bir ovalamayla elden kolay çıkarlar. Çocuklar için kullanılacak boyaları alırken boyalarda kullanılan kimyasalların niteliklerini değerlendirmeniz önemlidir. Sağlığa zararlı maddeleri içermeyen boyaların, önceliğiniz olmaları gerekir. Boyalar, fırça haricinde sünger ya da pamukla da kolayca uygulanır. Akrilik boyalara batırdığınız süngerler, koyu yüzeyler üzerinde dalgalı, tonlu efektler yaratmanıza yardımcı olur. Ardından süngerinizi kolayca yıkayıp temizlersiniz. Akrilikler dış cepheler için de tercih edilen ürünlerden olur.
Akrilik Boya Nasıl Çıkar?
Akrilik boyayı farklı yüzeylerden çıkarabilmek için farklı teknikler kullanılır. Çizerler tuvalden çıkarmak için biraz su içerisine bulaşık sabunu ekleyerek bunun dağılmasını bekledikten sonra nazik bir şekilde bir fırça yardımıyla tuvale uygulayabilirler. Kıyafet ile teması halinde ıslak durumdayken su ile kıyafetinizi temizleyebilirsiniz. Ancak bu durumda kıyafetinizin yıkama talimatları göz önünde bulundurmalısınız. Hassas kıyafetlerinizi hiç vakit kaybetmeden kuru temizlemeye götürebilirsiniz. Kurumuş lekelerini tekrar ıslak hale getirip temizlemeyi sağlayabilmek için aseton veya saç spreyi kullanabilirsiniz. Kumaş parçası veya süngerle daha sonra temizliğini sağlayabilirsiniz. Yeni kurumuş olan akrilik boya için kesici olmayan bıçakları kullanarak kıyafetinizden çıkarabilirsiniz. Zeminde bulunan rengi zeminden çıkarabilmek için ıslak olduğu vakit nemli bir bez kullanabilirsiniz. Bunun dışında evinizde bulunan herhangi bir yağ ile kurumuş lekeyi yumuşatabilir ve sonrasında temizliğini sağlayabilirsiniz.
Akrilik Boya Nasıl İnceltilir?
Akrilik boyaları inceltmek için iki yol kullanabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi suyla olandır. Su uygulaması yaparak akrilik boyanıza suluboya görünümü verebilirsiniz. Boyanın yüzeye işlemesine izin veren bu yolla birlikte mat bir bitiş elde edersiniz. İkinci yol olarak da akrilik medyumları kullanabilirsiniz. Akrilik medyumlar rengin tuval yüzeyinde, üstte kalmasını sağlayacaktır. Su ekleme oranını minimize edecektir ve daha parlak bir bitiş sağlayacaktır. Siz resminizin nasıl bir görünüme sahip olmasını arzuluyorsanız o ölçüde medyuma su ekleyerek görünümünü değiştirebilirsiniz. Tekniğiniz ve resminiz de bu yönde şekillenecektir.
Akrilik Boya Kaç Saatte Kurur?
Bu durum boyaya attığınız katman oranında farklılık gösterecektir. İnce bir katman ortalama olarak yirmi veya otuz dakikada tamamen kuruyacaktır. Çevresel durumlara da bağlı olan bu kuruma olayı farklılık gösterir. Daha kalın katmanların kuruması bir veya iki saat sürecektir. Çeşitlerine göre hızlı veya yavaş kuruyan akrilik boyalar mevcuttur. Yavaş kuruyan türler tuval üzerinde daha uzun süre ıslak olarak kalacak ve düzeltmeye müsait olacaktır. Kurumaya başladıktan sonra tuval ile temas etmemek önemlidir. Aksi takdirde hataları düzeltmek zor bir hal alacaktır. Zemine damlaması gibi durumlarda kuruma olmaksızın direkt olarak müdahale etmek gereklidir. Bu şekilde kolay olarak temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.